Onze reactie: Aandacht voor eenvoud en praktische hulp aan deelnemer
Met het Wetsvoorstel toezeggingen pensioenonderwerpen kwam toenmalig minister Schouten toezeggingen aan de Eerste Kamer uit mei 2023 na. Deze zomer ging het wetsvoorstel in consultatie. Achmea Pensioenservices reageerde en vroeg daarbij ook aandacht voor een aantal andere verbeterpunten die de praktische werkbaarheid van de Wet toekomst pensioenen vergroten. Met name voor de flexibele premieregeling.
Wetsvoorstel regelt toezeggingen aan Eerste Kamer
Het Wetsvoorstel toezeggingen pensioenonderwerpen maakt vrijwillige voortzetting van het wezenpensioen mogelijk en uniformeert het kindbegrip. Het wetsvoorstel bevat daarnaast een verruiming van het overgangsrecht voor premievrije voortzetting van het pensioen bij arbeidsongeschiktheid, voor gesloten pensioenfondsen en verzekeraars. Toenmalig minister Schouten zegde aan de Eerste Kamer ook een verlenging toe van de transitieperiode naar 1 januari 2028. Dat regelde zij in een ander wetsvoorstel.
APS reageerde op consultatie over Wetsvoorstel toezeggingen pensioenonderwerpen.
Achmea Pensioenservices (APS) vraagt in haar reactie op de consultatie aandacht voor een aantal andere verbeterpunten van de Wet toekomst pensioenen. Achmea Pensioenservices pleit ervoor om pensioenfondsen de mogelijkheid te bieden om FTK-vermogens samen te voegen tot één geheel. En om het overgangsrecht premievrije voortzetting ook open te houden voor pensioenfondsen die zowel een open als een gesloten regeling uitvoeren. Dat alles zorgt voor meer eenvoud in de uitvoering. Het maakt communicatie over pensioen gemakkelijker, het zorgt voor lagere uitvoeringskosten en maakt de kans op uitvoeringsfouten kleiner.
Splits zo min mogelijk van het persoonlijk kapitaal af
Deelnemers in een flexibele premieregeling kunnen op pensioendatum kiezen voor een vaste of een variabele uitkering. Kiezen ze voor een type uitkering dat het eigen pensioenfonds niet aanbiedt, dan kunnen ze shoppen buiten het eigen pensioenfonds. Daarom vindt Achmea Pensioenservices het een goed idee om de kostenvoorziening onderdeel van het persoonlijke vermogen te laten zijn. En om de bijdrage aan de risicodelingsreserve voor het gepensioneerdencollectief pas op pensioendatum af te splitsen. Zo raken mensen geen pensioen kwijt wanneer zij shoppen voor een vaste of variabele uitkering.
Laat risicodelingsreserve meer voordeel bieden
In het nieuwe pensioenstelsel bewegen variabele uitkeringen mee met de economie. Maar niemand vindt het in de praktijk prettig als het pensioen daalt of de uitkeringen te sterk schommelen. Pensioenfondsen met een flexibele premieregeling willen de risicodelingsreserve kunnen inzetten om verlagingen te voorkomen. Dat lukt alleen als er voldoende geld in de reserve zit. Als pensioenfondsen de risicodelingsreserve bij economische voorspoed mogen vullen met een deel van het overrendement, is de kans daarop groter. Dit is wel toegestaan voor het vullen van de solidariteitsreserve van pensioenfondsen met een solidaire premieregeling. En dit zou wat Achmea Pensioenservices betreft ook mogelijk moeten worden voor pensioenfondsen met een flexibele premieregeling met een risicodelingsreserve (voor en door gepensioneerden). Wanneer het pensioenfonds namelijk voor gepensioneerden een collectief beleggingsbeleid voert zonder individuele beleggingsvrijheid, dan heeft iedereen hetzelfde rendement en draagt iedereen in dezelfde mate bij aan het vullen van de reserve.
Maak maximale daling van de uitkering stabiel in de tijd
Pensioenfondsen met een flexibele premieregeling mogen een uitkering aanbieden met een vaste daling. De vaste daling is wettelijk gemaximeerd, waarbij het maximum afhankelijk is van onder andere de marktrente op pensioendatum. Daardoor kan de daling per gepensioneerde anders zijn, afhankelijk van het moment waarop zij pensioneren. Hetzelfde pensioenvermogen zal op een andere pensioendatum dan mogelijk een ander uitkeringsverloop opleveren. Dat vindt Achmea Pensioenservices onwenselijk. Het maximale dalingspercentage van een dalende uitkering zou wat ons betreft niet van de marktrente moeten afhangen maar van de beleggingsrisico’s. Dit leidt tot een stabiel maximaal dalingspercentage, is beter uitlegbaar en robuuster in de uitvoering.
Lekker praktisch is de insteek
Achmea Pensioenservices wil met deze verbeterpunten een praktische en werkbare invulling geven aan met name de flexibele premieregeling. We doen voorstellen die in lijn liggen met de Wet toekomst pensioenen. Zo kwamen enkele punten ook aan de orde op het vijfde Platform Pensioentransitie. Bijvoorbeeld die over de invulling van de flexibele premieregeling en het gebruik van het shoprecht. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) gaf toen aan dat zij aanvullende guidance overweegt over de vraag of de voorziening voor excassokosten onderdeel mag zijn van de persoonlijke pensioenvermogens, zodat deze meegaat bij het shoppen. DNB moet zich daarbij aan de letter van de wet houden. Mogelijk is het daarom gewoon praktischer om wettelijk te verhelderen dat de voorziening voor excassokosten onderdeel kan uitmaken van de persoonlijke vermogens.
Lees de volledige reactie van Achmea Pensioenservices op de internetconsultatie
Door Algert Wentink, juridisch adviseur en Lieke Haijemaije beleidsadviseur
Achmea Pensioenservices
Achmea Pensioenservices adviseert pensioenfondsen, sociale partners en beroepspensioenverenigingen op weg naar het nieuwe stelsel. Wilt u meer weten over onze aandachtspunten en hoe we pensioenfondsen verder helpen? Neem dan contact met ons op.