Weinig aandacht voor pensioen in debat, maar pensioendossier staat niet stil

zaken mannen

Dit jaar was er tijdens Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen weinig aandacht voor pensioen. Over de vroegpensioenregeling was nog het meest te doen. GL/PvdA en SP dienden er samen een motie over in. NSC vroeg aandacht voor de overstap naar een variabele uitkering die de huidige gepensioneerden straks krijgen vanwege de Wet toekomst pensioenen. Het kabinet ziet pensioenfondsen als mogelijke investeerders bij het bouwen van woningen.

SZW heeft budget voor verlenging tijdelijke regelingen eerder stoppen met werken zware beroepen
Werknemers die op zijn vroegst 3 jaar voor de AOW-leeftijd stoppen met werken, mogen onder voorwaarden een bedrag ter hoogte van ongeveer de AOW krijgen van hun werkgever. De werkgever is daarover dan geen belastingheffing van 52% verschuldigd. Deze regeling voor vervroegde uittreding (RVU) loopt tot en met 2025. Vakbonden voeren momenteel actie voor een nieuwe regeling. Het ministerie van SZW maakte structureel budgettaire ruimte in de begroting. Dat stond in de brief die minister Van Hijum de dag voor Prinsjesdag aan de Kamer stuurde met als onderwerp “Gezond naar het pensioen”. De minister denkt aan een regeling gericht op werknemers met zwaar werk die niet gezond werkend de AOW-leeftijd kunnen bereiken. De regeling is bedoeld voor lagere inkomens. Ook komt er periodiek een evaluatie of de regeling doeltreffend is, of dat er iets anders nodig is. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen vroegen GL/PvdA en SP om een snel akkoord over het vroegpensioen. Zij dienden een motie in. Daarin vragen ze om een hoger bedrag, een regeling voor onbepaalde tijd en geen quotum op het aantal mensen dat er gebruik van kan maken. Maar de motie werd verworpen. Wel komt er een debat over vroegpensioen.

NSC vraagt aandacht voor gepensioneerden bij overstap naar nieuwe stelsel
NSC-fractievoorzitter Van Vroonhoven vroeg in de Algemene Politieke beschouwingen aandacht voor een aantal punten op terrein van bestaanszekerheid. Als één van die punten bracht ze in dat 3 miljoen gepensioneerden met een vaste uitkering, vanwege de Wet toekomst pensioenen, waarschijnlijk een variabele uitkering krijgen. “Die 3 miljoen mensen hebben hier eigenlijk niks over te zeggen.” aldus NSC. Van Vroonhoven vroeg het kabinet om een structurele oplossing hiervoor. Minister-president Schoof zegde een brief toe. Die brief komt bij de begrotingsbehandeling van SZW. Daarin zal het kabinet ingaan op de NSC-voorstellen.

Het kabinet nodigt pensioenfondsen uit voor woontop om investeringen in woningen te vergroten
Het kabinet noemt in de Prinsjesdagstukken vooral het onderwerp vergrijzing en de effecten ervan op overheidsfinanciën, arbeidsmarkt, zorg en wonen. Het kabinet bereidt een grote woontop voor, gepland tegen het einde van dit jaar. Het kabinet wil als uitkomst van deze top: afspraken tussen het Rijk, pensioenfondsen, woningcorporaties, gemeenten en provincies over hoe de woningbouw structureel te verhogen.

Het kabinet monitort de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel
Dat staat in de Prinsjesdagstukken. De uiterste transitiedatum gaat naar 1 januari 2028. En dat staat in het Wetsvoorstel verlenging pensioentransitie. De regeringscommissaris adviseerde om de deadline voor het implementatieplan en het communicatieplan afhankelijk te maken van de daadwerkelijke overstapdatum. Die deadline staat nu nog standaard op 1 juli 2025. Die mijlpaal wordt dus flexibel als het advies van de regeringscommissaris gevolgd wordt. De mijlpalen op weg naar het nieuw pensioenstelsel zijn ook van belang voor de overheidsfinanciën. Want het ontvangen van Europees geld uit de Herstel- en Veerkrachtfaciliteit (HVF) is deels afhankelijk van het halen van die mijlpalen. Minister Van Hijum reageert naar verwachting begin oktober op het advies van de regeringscommissaris. Dan geeft hij ook een reactie op de inbreng die de vaste Kamercommissie voor SZW op 11 september onder andere over het Wetsvoorstel gaf.

Er komt een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen
Dat is een afspraak uit het pensioenakkoord van 2019. En er is al enkele jaren brede politieke steun voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Nu kondigt het kabinet dus een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering aan. De bedoeling is om zelfstandigen beter te beschermen tegen verlies van inkomen in geval van langdurige arbeidsongeschiktheid en een gelijker speelveld tussen werkenden te bevorderen. Over pensioen voor zelfstandigen staat er in de Prinsjesdagstukken dat er in november 2024 een voorstel komt waarbij als default geldt dat werknemers die zelfstandige worden de pensioenregeling vrijwillig voortzetten.

We houden dossier in de gaten
Ook al was er weinig aandacht voor pensioen tijdens de debatten, er blijven ontwikkelingen. Zoals een debat over vroegpensioen. En het kabinet zegde aan NSC een brief toe over de onderwerpen die ze inbrachten. Die brief komt naar verwachting in het najaar bij de behandeling van de begroting van het ministerie van SZW. En ook op het advies van de regeringscommissaris over de mijlpalen voor implementatieplannen en communicatieplannen gaat de minister nog reageren.

Door Lieke Haijemaije, beleidsadviseur.

Achmea Pensioenservices 

Achmea Pensioenservices adviseert pensioenfondsen, sociale partners en beroepspensioenverenigingen op weg naar het nieuwe stelsel. Wilt u meer weten over onze aandachtspunten en hoe we pensioenfondsen verder helpen? Neem dan contact met ons op.